Dzień dobry :*
Mam wielką nadzieję, że dzisiejszy post będzie dla Was inspiracją do zastosowania, jak to powiedział mój tato: "zielska" w kuchni :) Kilka postów temu ---> KLIK, pokazałam Wam, że kwiaty można nie tyko wąchać i podziwiać, ale również ze smakiem jeść :) Tym razem przedstawię Wam dwa przepisy, w których swoje zastosowanie znalazła akacja (korzystałam z książki "Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach" Małgorzaty Kalemby-Drożdż). Myślę, że nie będziecie mieli problemu z dostępnością akacji, ponieważ obecnie kwitnie ona gdzie tylko może i już z daleka ją widać oraz czuć.
Pierwszy przepis to akacjowe racuchy, doskonały właśnie na piątkowy obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 350 g (1,5 szkl.) maślanki
- 260 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
- 25 g (2 łyżki) cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 30 ml (2 łyżki) oleju
- 30 ml (2 łyżki) oleju
- 30 g (0,5 l) kwiatów akacji oderwanych od szypułek (tylko same płatki),
oraz olej do smażenia
Ubijamy mikserem ciasto z pierwszych sześciu składników. Następnie dodajemy kwiaty akacji i delikatnie mieszamy łyżką. Tak wygląda masa już po wymieszaniu:
Następnie nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany olej i smażymy, aż placki będą zarumienione. Już upieczone racuchy układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym, tak aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy z miodem, bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zrobiłam z bitą śmietaną i żeby ładnie wyglądało posypałam świeżymi płatkami akacji.
Drugi przepis również jest bardzo prosty - akacje tarte z cukrem (czyli taki trochę dżem akacjowy)
Składniki na 2 słoiczki po ok. 250 g:
- 150 g (ok. 2,5-3 l) kwiatów akacji oderwanych od szypułek
- 300 g (ok. 1,5 szkl.) cukru
- 5 g (1 łyżeczka) kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
W celu przyrządzenia dżemu należy kwiaty akacji utrzeć z cukrem w makutrze drewnianą pałką. Ja, aby ułatwić sobie zadanie przemieliłam kwiaty i cukier w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i przekładamy masę do słoiczków. Gotujemy wcześniej powycierane i dobrze zakręcone słoiczki ok. 15 minut, tak jak inne przetwory - w garnku z wodą sięgającą mniej więcej do połowy słoików. Po tym czasie wyjmujemy słoiczki z wody i układamy je na ręczniku nakrętką do dołu. Gdy już przestygną, odwracamy je i sprawdzamy czy "zaciągnęły" :)
Tak przygotowaną akację można używać podobnie jak przecier różany (z płatków róż), np. jako nadzienie do pączków. Pychaaa! :)
Smacznego kochani!
Pozdrawiam,
Renews
mmmmmm jak smacznie!
OdpowiedzUsuńmniam ! :D
OdpowiedzUsuń♥
OdpowiedzUsuńHaha, a ja wczoraj z mamą stałam na parkingu pod sklepem i obżerałyśmy akację ;)
OdpowiedzUsuńHahaha :D musiałyście fajnie wyglądać :P
Usuńcoś nowego :))
OdpowiedzUsuńMniam mniaam mniam <#3
OdpowiedzUsuńhttp://mikilove47582.blogspot.com/
Że coś takiego można zrobić z akacji to nie miałam bladego pojęcia - w każdym razie wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńpodobno za czasów moich rodziców to był rarytas, więc pomyślałam, że warto ten pomysł troszkę odświeżyć :)
UsuńU la la jakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńNieźle! Nie słyszałam nigdy o seserkach z akacji:) Bardzo pomysłowe! Nie wiem czy znajdę czas, żeby sama takie coś upichcić, ale z miłą chęcią schrupałabym taką pychotkę:) Oczywiście obserwuję i zapraszam do tego samego!:)
OdpowiedzUsuńseserki? czyli racuchy? :D fajna nazwa :)
UsuńYummy dear :) Nice Pics
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy akacji, zaciekawiłaś mnie :). U mnie dziś też placuszki ale z ricotty i jabłek :)
OdpowiedzUsuńPodobno pomysł stary jak świat - jeszcze z czasów moich rodziców i dziadków :)
UsuńUwielbiam takie przysmaki, ostatnio sama smażyłam racuszki, ale o użyciu akacji nawet nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńglamdiva.pl
To musi być pysznee ♥.♥
OdpowiedzUsuńIt looks delicious :)
OdpowiedzUsuńMarisa x
http://stylingdreams.blogspot.pt/
ale pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniammmm
Jeszcze o takich nie słyszałam ale wyglądają niesamowicie apetycznie.;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, bo jest to coś innego, ale przepysznego :)
UsuńZwróciłam ostatnio uwagę na to, że akacje właśnie pięknie kwitną, ale nie wiedziałam, że można tak wykorzystać kwiaty. :) Bomba. :)
OdpowiedzUsuńomommo koniecznie muszę zrobić takie * O *
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że kwiaty akacji są jadalne :) to super odmiana w zwykłej, codziennej kuchni :) na pewno wykorzystam te przepisy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
są jadalne i naprawdę są pyszne - bardzo słodziutkie :) pozdrawiam! :)
Usuńnigdy nie mialam stycznosci z akacja w jadalnej wersji:)
OdpowiedzUsuńna pierwszy rzut oka całość wygląda jak jakaś babeczka czy coś :D
OdpowiedzUsuńGreat post,dear:)
OdpowiedzUsuńVery beautiful pictures!
If you want, we can follow each other. Kisses
http://fashionsecrets-oksana.blogspot.com
Thank you honey! xx
UsuńSure, I'd love to! :)
Love your blog! Maybe we could follow each other on bloglovin or GFC? Please leave me a comment or follow me and I will follow you =)
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/pages/Le-Petit-Plastique/473640259360447
http://lepetitplastique.blogspot.com/
*PersunMall Giveaway On My Blog*
You are invited to my "International Giveaway sponsored by Naked Minerals".
OdpowiedzUsuńVisit: http://beauty-fulll.blogspot.com/2013/06/international-giveaway-by-naked-minerals.html
Thank you very much :)
UsuńChętnie. Ja juz obserwuję. :)
OdpowiedzUsuńJasne, ja już obserwuję :)
OdpowiedzUsuńoo ale fajny pomysł, super :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
pierwiasteksmaku.blogspot.com
dzięki :) takie słowa od osoby, która się zna na rzeczy - cieszą najbardziej :) xx
Usuńgreat post!
OdpowiedzUsuńFollowing you now
hope you visit my blog & follow back if you like it :)
BlogLovin' | BreezeyBee Blog | International Giveaway
xoXo
Followed ya back :)
OdpowiedzUsuńlooks so good dear❤
OdpowiedzUsuńRasa | Aimerose Blog ❤
mhh ,delicious!
OdpowiedzUsuńkisses <3
Delicious!!!!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other?
Thank you dear! <3
UsuńSure :)
Oh this looks absolutely wonderful! I love how it not only tastes fabulous but makes your food look so lovely!
OdpowiedzUsuńxo
styleontheside.com
I'm already following you.... Keep in touch darling!
OdpowiedzUsuńlooks sooo yummy:) would you like to follow each other on GFC, G+, twitter and bloglovin?? let me know dear:)) also, I have a new post now and would love to know your opinion on it!!
OdpowiedzUsuńLeonor
thesparklinglemon.com
Thank you! xx
UsuńWith a great pleasure honey!
xoxo
Thanks so much for your comment on my blog. Following you now =)
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/pages/Le-Petit-Plastique/473640259360447
http://lepetitplastique.blogspot.com/
*PersunMall Giveaway On My Blog*
będąc w Anglii najadłam się wystarczająco dużo słodkiego :E
OdpowiedzUsuńakacji także? :P
UsuńI am you follower, dear:)
OdpowiedzUsuńKisses
Wow! So delicious:)
OdpowiedzUsuńbloglovin.com/blog/3880191
AMAZING!!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other?! Let me know!!!
xoxo
http://estilohedonico.blogspot.pt/
https://www.facebook.com/estilohedonico?ref=hl
Pycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na super rozdanie :)
E. :*
To wszystko tak smacznie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńGreat post!
OdpowiedzUsuńDo you wanna follow each other via bloglovin' and gfc? Let me know :)
fashion-board.blogspot.com
Yum! Looks so delicious! I followed you on bloglovin and would love if you followed me back there too to keep in touch!
OdpowiedzUsuńRebecca
www.winnipegstyle.ca
wyglądają przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńfajny blog ;d
wygląda... inaczej! aż ciekawość mnie zżera jak to smakuje :D
OdpowiedzUsuńa u mnie nowy,świeży, letni makijaż,zapraszam! :) www.pear-up.blogspot.com/
Hei - Zapraszam Cię na mój blog - idea-vogue.blogspot.com - Mam nadzieje, że Ci się Spodoba i Skomentujesz.
OdpowiedzUsuńO kurde jaki czad :-O Jutro smażę akacjowe racuchy! <3 Pozdrawiam :-*
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńThat looks so super good! <3
OdpowiedzUsuńHappy Weekend :)
ALe pycha :) mniammm
OdpowiedzUsuńZazdroszczę talentu :)
Bardzo interesujący blog i oczywiście dodaję do obserwowanych i pozostaję tu na dłużej :)
Zapraszam do dodania mnie do okręgów :)
http://daariaaa.blogspot.com/
OWWWWWW.... Delicious
OdpowiedzUsuńhttp://www.cultureandtrend.com/
wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńSuper!!! :) Zdolniacha z ciebie!
OdpowiedzUsuńxoxo
zapraszam na nowy post! http://pearlinfashion.blogspot.co.at/2013/06/neon-everywhere.html
zapraszam do siebie :
OdpowiedzUsuńwelcome-to-realityy.blogspot.com
obserwujemy ??
Zaciekawiłaś mnie tym dżemikiem. Musi ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńRacuchy wyglądają pięknie. Chętnie bym ich skosztowała :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm... Leci mi ślinka. Jadłam takie u babci.. > idea-vogue.blogspot.com
OdpowiedzUsuńnice blog.
OdpowiedzUsuńfollow you!!
www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com
follow me pls?:33
ah that looks so delicious!
OdpowiedzUsuńdobrze wyglądają, obserwujemy siebie nawzajem?
OdpowiedzUsuńPychota:)
OdpowiedzUsuńnie miałam pojęcia, że coś takiego jest możliwe :)
OdpowiedzUsuńit seems delicious! want to follow each other? let me know :)
OdpowiedzUsuńhttp://amaliafajrina.blogspot.com
jestem bardzo ciekawa smaku bo wyglądają bosko!!
OdpowiedzUsuńsą bardzo słodkie :) takie trochę połączenie smaku zwykłych racuchów z miodem akacjowym :)
Usuńwow ale smakowite placuszki, są swietne :) pozadrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńHmm... musze sproboac. wyglada apetycznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńjakie pyszne :D
OdpowiedzUsuńcheeryll.blogspot.com | zapraszam! obserwujemy? odp. u mnie, proszę ;-)
Pyszności :) Na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Rosa
ariairosa.blogspot.com
To wszystko tak smacznie wygląda! Z chęcią wypróbuję taki przepis ^^
OdpowiedzUsuńOh wow, this is great inspiration, I'll love to try this, xoxo.
OdpowiedzUsuńO mamo jak dawno u Ciebie byłam, a tu tyle pysznych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńPomysł z kwaitami do jedzenia jest fantastyczny! Jestem mile zaskoczona! Gdzie dostałaś książkę Kwiatowa uczta... ?
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Sciskam
Dziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńKsiążkę pożyczyłam od cioci, ale z tego co wiem, ona zamawiała ją w empiku :)
:* :*
looks delicious :)
OdpowiedzUsuńwill u like us to follow each other?
come to see me at
http://www.glamngloss.net
These looks so delicious
OdpowiedzUsuńGreat blog
Please visit: http://trendybutterfly.blogspot.fr/
looks so yummy! you are darling
OdpowiedzUsuńzachęcająco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do nas, nowy post: http://boss-y.blogspot.com/2013/11/muzyczny-listopad.html ;)
hi everyone, I was just checkin out this blog and I really like the basis of the article, and have nothing to do, so if anyone wants to have an engrossing conversation about it, please contact me on yahoo, my name is kim smith
Usuńjeux de moto 3d
Looks so good and yummy!
OdpowiedzUsuńhttp://www.attraction2fashion.com
Now that look delicious!! Lovely photos! Lovely blog here. Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog so I can follow back. Thank you.
OdpowiedzUsuńxox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
That looks so good :) Yummy
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich rzeczy ale możliwe że się skuszę!
OdpowiedzUsuńMam dwie lewe ręce do gotowania, ale bardzo zaciekawił mnie ten przepis, nigdy nie miałam do czynienia z takimi smakołykami :D
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że płatki akacji można jeść :D Niestety nigdzie obok mnie nie rośnie to drzewo
OdpowiedzUsuńHi pretty:) This blog is very very good and fascinating;)
OdpowiedzUsuńMaybe we can follow eacj other?;) just follow me and i follow you back:)
shootingdiamond.blogspot.com
Invite to me, kiss <3
Looks so tasty! Would you like to follow each other on GFC, Google+
OdpowiedzUsuń& Bloglovin? Lemme know & lets keep in touch!
X
http://subhamrai.blogspot.in/
ale super. Ciesze sie ze tu trafiłam obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do MNie .
OdpowiedzUsuńale wygląda apetycznie, tęsknie za polskim jedzonkiem :(
OdpowiedzUsuń