7.04.2013

Przepis na pyszne rogaliki

Witajcie kochani :*

Jako, że lubię czasami zrobić dla najbliższych coś pysznego, zdecydowałam się wypróbować dany mi przez moją ulubioną koleżankę przepis na przepyszne rogaliki z makiem. Koleżanka - panna M., znalazła go na kanale youtubowym --> klik, a ja następnie go troszkę zmodyfikowałam. Jak się okazało, moja rodzina od razu pokochała te smakołyki, a potwierdzeniem moich słów jest fakt, iż znikają one wprost po wyjęciu z piekarnika, dosłownie z prędkością światła :D 

Polecam je Wam, bo są naprawdę przepyszne :)

Na 1 porcję rogalików (ok. 48 sztuk) potrzebujemy:
- 1 margarynę (lekko rozpuszczoną)
- 5 dag drożdży
- 1/4 szkl. mleka
- 8 łyżeczek cukru
- 4 niepełne szkl. mąki
- 2 jajka
- 2 szczypty soli

Nadzienie:
- masa makowa
- mieszanka skórek kandyzowanych (opcjonalnie)

Lukier:
- cukier puder
- odrobina mleka
- olejek zapachowy (najlepiej migdałowy)

Nadzienie można wykonać wedle uznania właściwie ze wszystkiego. Według oryginalnego przepisu był to dżem, a ja robiłam już z: ugotowanym budyniem, ugotowanym mlekiem skondensowanym (toffi) oraz z masą makową i mieszanką skórek kandyzowanych. Według wszystkich domowników ta ostatnia wersja była najlepsza, tak więc taką też wersję pokażę Wam dzisiaj.
W celu uzyskania ciasta, pierwszym krokiem będzie połączenie pokruszonych drożdży z lekko ciepłym mlekiem (ja je troszkę podgrzewam na gazie) i dodanie cukru. Wszystko razem mieszamy.

Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, jajka, drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, oraz lekko rozpuszczoną wcześniej margarynę. Całość mieszamy łyżką aż do całkowitego połączenia składników. 

Ciasto przykrywamy bawełnianą szmatką i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki (dziwny sposób na "wyrastanie" ciasta drożdżowego, ale najważniejsze, że się sprawdza:) ).

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy takie trochę większe kulki:Następnie na stolnicy rozwałkowujemy naszą kulkę, tak aby powstał placek, mniej więcej o grubości 0,5 cm.
Kolejnym krokiem będzie podzielenie placka na 12 w miarę równych części:
Na każdą część nakładamy ok. 1 łyżeczki masy makowej z dosypanymi skórkami kandyzowanymi. 
Każdy trójkącik zawijamy od najgrubszej strony do najcieńszej, tak aby schować masę makową w środku rogalika.
Uzyskujemy w ten sposób 12 ślicznych rogalików :)
Układamy je na blaszce:
I smarujemy mlekiem dla ładnego koloru po upieczeniu. Można również posmarować białkiem, żeby lekko błyszczały, ale nie jest to konieczne.
Tak przygotowane rogaliki wkładamy do piekarnika na 175 st. C na ok. 10-12 min (należy pilnować stopnia zarumienienia ciastek, bo łatwo je przypalić). Rogaliki przed:
i po:
Jeszcze ciepłe przekładamy na dużą tackę, tak aby każdy z nich stał osobno :) Będzie to ułatwieniem do późniejszego lukrowania ciastek.
Do przygotowania lukru potrzeba nam troszkę mleka oraz cukier puder. Nigdy nie wiem, ile dokładnie ma być tego i tego - lukier robię "na oko", tak, żeby konsystencja była taka "ciągnąca się". Uważajcie, żeby nie dać od razu za dużo mleka, bo można bardzo rozwodnić lukier i trzeba będzie go ratować naprawdę dużą ilością cukru pudru. 

Aby nadać fajnego smaku polewie, zawsze do lukru daję odrobinę jakiegoś olejku - najczęściej wybór pada na migdałowy. Tak przygotowanym lukrem smarujemy ostygnięte rogaliki.
Teraz wystarczy tylko poczekać, aż lukier zastygnie i można podawać smakołyki domownikom/przyjaciołom/gościom (samemu można je spróbować jeszcze cieplutkie, prosto z blaszki :) ). 

A tak wyglądają gotowe rogaliki (na zdjęciach jest ich tak dużo, bo akurat wtedy robiłam 2 porcje).
Jak widać przepis jest naprawdę prosty, nie wymaga też dużego nakładu pracy, a satysfakcja naprawdę gwarantowana ;) no i te uśmiechy na twarzach konsumujących je osób... bezcenne :D
Pozdrawiam serdecznie,
Renews xxx
Like it on facebook Follow on bloglovin' Follow on Google + Image Map

66 komentarzy:

  1. Mmm...wyglądają apetycznie;)
    http://asiaafashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie! :D kiedyś na pewno wypróbuję ale z innym nadzieniem :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z nadzieniem, tak jak pisałam - można szaleć ;) budyniowe wychodzą trochę jak 7 days'y, z kolei z masą krówkową są bardzo, bardzo słodkie :)

      Usuń
  3. świetny blog do obserwacji zapraszam do siebie http://my-music-my-life-998.blogspot.com/ <3

    OdpowiedzUsuń
  4. You are just too cute! Merci for your lovely comment on my Blog! ♥ Sure I'd like to follow each other! I follow you now, hope we keep in touch!

    Lots of Love, Kyra
    www.kyras.de

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Too cute?:P May be!:P This is real me, those people who know me, know what I am :)

      Thank you darling! <3

      Usuń
  5. Wow , aż muszę zrobić ^^
    http://mikilove47582.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm, pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello from Spain: very appetizing .. Keep in touch

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubie maku, ale wygląda suuper *.*
    www.cookplease.blogspot.com nalesniki na słodko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być z czymkolwiek innym, co tylko do nich włożysz :) z makiem smakują trochę jak Rogale Marcińskie (jeśli ktoś miał okazję je próbować) :)

      Usuń
  9. this looks delicious! :)

    thanks for visiting my blog..:) hope you can follow back! :)

    thinkerbellethoughts.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za odwiedziny! oczywiscie ze mam ochote obserwować, już to robię, teraz czas na Ciebie;)
    a rogaliki wyglądają przepysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm ... ale smaka narobiłaś :)) przepysznie wyglądają i pewnie smakują tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz ;) nieskromnie mówiąc: są przepyszne :)

      Usuń
  12. that looks perfect! im sure it taste good <3

    do you want to follow each other on gfc and bloglovin?
    visit my blog ^^
    www.luchluchcraft.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. ohh this looks really yummiiiiii!!!
    Maybe we follow each other !?
    Let me know :)
    Greetings

    www.YulieKendra.com

    OdpowiedzUsuń
  14. pychota! już odpisałam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie w Rodzinie też takie robiliśmy ! ; D

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście dodaję do obserwowanych ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm... pyszności ;)
    aż mi smaka narobiłaś, heeh :))

    Pozdrawiam i zapraszam: http://myreaality.blogspot.com/
    Co powiesz na wzajemną obserwacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe :D to nic tylko robić :P
      bardzo chętnie, info na Twoim blogu :)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. niestety już nic nie zostało, z tych co upiekłam, ale chętnie bym się podzieliła :D:D

      Usuń
  19. za makiem nie przepadam ale na takie rogaliki bym się chyba skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. woow that looks delicious well done dear!!...follow me and I will follow you back for sure!! Visit http://www.urbanfashionstylee.blogspot.mx and check my new post!!

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks so delicious:)

    http://theprintedsea.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  22. Thank you sweetie.=) Of course we can follow each other. I'm now following you, let me know when you're following me back.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądaja pysznie postaram sie spróbowac ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto! :) zapewniam, że jak już je raz zrobisz, to na jednym razie się nie skończy :P

      Usuń
  24. Hey! I'm following you via GFC and bloglovin and would like if you followed back. Have a great day! x

    www.todaymyway.com

    OdpowiedzUsuń
  25. These look so yummy :)
    Thanks for your comment, I'm following you on GFC and Bloglovin! really hope you follow back!
    xx MODEOGAMY

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh!! It seems delicious!!!!
    Thanks for your lovely comment :)
    Im following you
    xxx

    http://mystrawberryblonde.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglądają przepysznie! wcale się nie dziwię, że znikają od razu po wyciągnięciu z piekarnika ;)) aale się zrobiłam głodna ;))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. These look so good!!
    Thanks for visiting my blog! I would love to follow each other :)
    Already following you on GFC and Bloglovin' :D

    http://doublecasualchic.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. Great post! Very appetizing photos!
    Thank you for your comments on my blog!

    I follow you in GFC and Bloglovin back.

    Good weekend,
    http://vgolove1.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much, they are very appetizing! :)
      Have a nice day!!
      xx

      Usuń
  30. Ale smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  31. oj musza byc pyszne! :) u mnie na blogu podobne tylko z marmolada ;D
    obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. wygladaja smakowicie! :) zapraszam do siebie na nowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  33. również dziękuję za komentarz! bardzo mnie cieszy, że chciałabyś mnie obserwować i nie martw się, nie jesteś ślepa ;)) to przez moje bardzo słabe informatyczne umiejętności ;(( nie wiem poprostu jak i gdzie mogę znaleźć i dodać opcję obserwowania. może mogłabyś mi pomóc? bardzo bym była Ci wdzięczna ;)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że mogę ;) odpowiedź na Twoim blogu :) pozdrawiam cieplutko :*

      Usuń
    2. udało mi się! bardzo proste jak teraz na to patrzę ale bez Ciebie dużo dłużej bym do tego dochodziła ;) dziękuję Ci, jesteś kochana!
      pozdrawiam!

      Usuń
    3. Naprawdę nie ma za co :) cieszę się, że mogłam pomóc :)

      Usuń
  34. smacznie wyglądają ale ja jakoś boję się robić rogaliki:(pozdr i zapraszam na nowy post

    OdpowiedzUsuń
  35. delicious! would you like to follow each other? let me know!

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają smakowicie, mniams :)
    http://designdetector.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń