29.04.2013

Przepis na smaczną i prostą kolację


Dzień dobry :*

Mój dzisiejszy post to kolejny przepis, tym razem na pyszną i prostą w wykonaniu kolację. Posiłek, który przygotowałam składał się z dwóch dań. Pierwsze z nich to gotowane warzywa, a drugie - parówki w cieście francuskim. Oba są bardzo proste w wykonaniu, ale za to smaczne i bardzo syte.

W celu wykonania dania warzywnego potrzebne nam będą:
- 1 paczka mrożonych  warzyw (mogą być również surowe),
- 1 kostka rosołowa
- 1/3 kostki masła 
- przyprawy: curry, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, oregano, pieprz, sól

Całą paczkę mrożonych warzyw wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 7-8 min.) z kostką rosołową, 4-5 sztukami liścia laurowego i ok. 10 kuleczkami ziela angielskiego. Jeśli ktoś lubi mniej aromatyczne dania, można dodać mniej przypraw :)
Około 2 minut przed końcem całość doprawiamy odrobiną curry i imbiru (tak po ok. pół łyżeczki każdego z nich). Odcedzamy warzywa i przekładamy do szklanego naczynia.  
 W małym kubeczku rozpuszczamy masło, doprawiając je solą i pieprzem. 
Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa i doprawiamy jeszcze dużą ilością oregano i bazylii. 
Wszystko razem dokładnie mieszamy uważając, żeby warzywka nie pokruszyły się za bardzo. Ta część kolacji gotowa :)
Teraz kolej na parówki. U słynnej Nigelli Lawson spotkałam się ze śmieszną ich nazwą: "świnki w kocykach" :) Słodko, nie?

Do ich przygotowania potrzebne będą:
- paczka paróweczek/kiełbasek, najlepiej takich małych tzw. drobinek
- ciasto francuskie (np. z Biedronki)
- 3-4 plasterki żółtego sera np. Gouda (pokrojone na małe paseczki, patrz zdjęcie poniżej)
- odrobinę mleka
Gdy już produkty mamy przygotowane, rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na paski szerokości ok. 3-4 cm, które następnie dzielimy na 4 równe części (patrz zdjęcie poniżej).
W każdy paseczek zawijamy jedną parówkę oraz jeden mały paseczek żółtego sera. 
Robimy małe ruloniki, które później układamy w równych odstępach na blaszce (przekąski trochę urosną).
 Do szklanki wlewamy trochę mleka.
 Aby paróweczki uzyskały po upieczeniu złocisty kolor, smarujemy je mlekiem.
Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C, na ok. 12 minut (musimy pilnować, aby za bardzo się nie spiekły :)
Gdy już ruloniki będą ładnie rumiane, wyciągamy je i układamy w szklanym naczyniu. Jak widać ser, który  włożyliśmy do środka, świetnie się rozpuścił i smakowicie przypiekł :) 
Kolacja gotowa :) Jak widać żadnej filozofii w powyższych daniach nie ma - każdy może je szybko i sprawnie przygotować. Satysfakcja na pewno gwarantowana :) 

A tak na koniec - krótkie przesłanie: JEDZMY WARZYWKA! "To słodko, smacznie i zdrowo, zgoda?" :D Smacznego życzę!!! :)
Chciałabym jeszcze dodać, iż dzięki fashionchasers zostałam nominowana do Liebster Award :) dziękuję Ci serdecznie:*
Zabawa polega na tym, że:

"Nominacje otrzymujemy od innego bloggera. Przeważnie nagrody otrzymują blogi o małej ilości obserwujących (do 200), co pozwala na ich rozpowszechnianie. Jest to „nagroda” za nienaganne prowadzenie bloga. Odpowiadasz na 11 pytań otrzymywanych od osoby nominującej  następnie TY masz za zadanie nominować 11 osób i podać nowe pytania. 
UWAGA: Nie nominujemy osoby, która Ciebie nominowała !!!" 


Moje odpowiedzi na zadane przez fashionchasers pytania:

1. Twoja ulubiona pora roku? Lato

2. Spódnica czy spodnie? Spodnie

3. Co jest najważniejsze dla Ciebie w życiu? Rodzina

4. Twój codzienny makijaż, czego nie może w nim zabraknąć? Tusz do rzęs, kredka do brwi, korektor pod oczy i oczywiście jakieś mazidło do ust, np. błyszczyk ;)

5. Czy łączenie elementów eleganckich ze sportowymi to wg Ciebie dobry pomysł? Początkowo ten trend do mnie nie przemawiał, ale teraz coraz bardziej się do niego przekonuję :)

6. Ulubiona bloggerka/ blogger. Monilefashion - jest taka delikatna i kobieca :)

7. Co Cię inspiruję w życiu? Dużo rzeczy: natura, poznane osoby, bliscy, moje autorytety, przeczytane książki, oglądnięte filmy, muzyka... i mogłabym tak wymieniać bez końca :) Trzeba mieć tylko oczy szeroko otwarte na otaczający nas świat, a inspiracji można w nim odnaleźć wiele :)

8. Wymarzona wycieczka? Dookoła świata ;)

9. Życie bez przyjaciół czy życie bez internetu? Oczywiście, że bez internetu :)

10. Jeśli miałabyś możliwość wybrać państwo w którym chciałabyś się urodzić czy nadal byłaby to Polska? Nowa Zelandia to byłoby moje nowe miejsce na ziemi :)

11. Co Cię najbardziej denerwuję? Jak ktoś wmawia mi coś, co nie jest prawdą. Oraz ludzka głupota, która bardzo często przechodzi nie tylko ludzkie pojęcie :)
Moje pytania dla Was kochane:
  1. Ulubiona firma odzieżowa? 
  2. Ulubiony kosmetyk do włosów?
  3. Ulubiona przyprawa?
  4. Ulubiony żywioł?  
  5. Ulubiony kabaret?
  6. Co sprawia Ci największą przyjemność?
  7. Czego się najbardziej boisz?
  8. Słowo/a, które często powtarzasz, nadużywasz?
  9. Kim chciałaś zostać w przyszłości będąc małą dziewczynką?
  10. Kogo lub co zabrałabyś na bezludną wyspę?
  11. Wymarzona podróż poślubna to tylko do/w...
A ja nominuję: 

100 komentarzy:

  1. Dziękuje za nominacje:* jest mi bardzo miło, a przy okazji zrobiłam się głodna jak patrze na te pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny ten przepis na parówki w cieście:) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) obserwację to może niekoniecznie, bo teraz google wycofuje, ale może wzajemny like na fb :) rzadko kto kojarzy, że to Płonąca Żyrafa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już od dawna znam Dali'ego, ale jakoś tak ta jego Płonąca Żyrafa zapadła mi w pamięć i kiedy tylko ją widzę, kojarzy mi się z nim :)

      Usuń
    2. po lewej stronie masz wysuwaną ikonkę fejsa :)

      Usuń
    3. tiaa, już widzę :) dzięki :* jednak nie od parady nosze soczewki - ślepa ze mnie kobita :P

      Usuń
  4. ale super jedzonko!
    http://cookplease.blogspot.com/ miesięczny przegląd!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wheen will you invite me?
    xoxo Denis.

    www.thebsheep.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę musiała spróbować :)

    Spodobał mi się twój nagłówek
    Umiałabyś/chciałabyś zrobić dla mojego bloga ?
    blogbelieveinyourself.blogspot.com

    O odp proszę tu : mewa800@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka, ale jak na kolację to za tłusciutko dla mnie :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm..będę musiała wypróbować ten przepis;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe pomysły, pszystko wyglada tak smacznie:)
    Zapraszam do mnie, jeśli masz ochotę możesz też wziąć udział w konkursie, do wygrania 100 zł do H&M'u:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) moje motto w kuchni to: smacznie, zdrowo, ładnie i za małe pieniążki :)

      Na pewno wpadnę do Ciebie :) xxx

      Usuń
  10. Też lubię takie zawijaski...:)


    Obserwuję i zapraszam do mnie na rozdanie imieninowe...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I'm hungry!! I'll try to do it! :-)

    http://breakfastwithpinkdiamonds.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na kolację, na pewno wypróbuje, podoba mi się u ciebie, obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* prosto, smacznie i niedrogo :) a o to przecież chodzi;)

      Usuń
  13. wyglądają bardzo smacznie ;)
    oczywiście, że dodam Cię do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. so yummyyy :)

    Visit my blog? xx Miss Beatrix (http://missbeatrix.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja niestety nie lubie za bardzo ciasta francuskiego :(

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam! na pewno sama wykonam ten przepis, bo uwielbiam parówki z ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam, bo naprawdę są przepyszne :) i takie fajne "na raz" ;)

      Usuń
  17. Ale smacznie ;) Muszę wypróbować, szczególnie to drugie danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny post.
    Jasne ze mozemy zaobserwowac

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię paróweczki w cieście francuskim:)oczywiscie już zaobserwowałam i zapraszam http://szafaminia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo, że paróweczki paróweczkom nie równe, bo niektóre zawierają naprawdę znikome ilości mięska w sobie, ale Drobinki są naprawdę super :) dziękuję :*

      Usuń
  20. nie jadam mięsa, ale polecę przepis w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmm pycha. Nie jadłam nigdy, ale muszę kiedyś spróbować ^^

    Jasne, że mam ochotę na wzajemną obserwację. Ja już obserwuję. Teraz twoja kolej :D

    OdpowiedzUsuń
  22. dobry przepis na imprezy z przyjaciółmi!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak:) szybki, smaczny i taki "na raz do buzi" :)

      Usuń
  23. W sprawie obserwowania ja już :D
    Liczę na rewanż :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smacznie.:)
    Obserwuję i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam! Robiłam też takie rolandki z ciasta francuskiego tylko większe-to jest pyszne i szybciutke danie;)!No i smakowicie wygląda:)

    Obserwujemy? Ja już Cię obserwuję,będzie milo jak się odwdzięczysz!:*

    imluckylady.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie nadaje się do wielu pysznych potraw - ostatnio robiłam np. takie duże pierogi: nadzienie mięsno-warzywne, a na wierzchu właśnie francuskie :)

      Jasne :*

      Usuń
  26. smakowita kolacyjka, mmmmm *.*
    bardzo ładny nagłówek! :))
    możemy obserwować :) ja już :)

    OdpowiedzUsuń
  27. yummy!!!!!!

    xx

    Laura

    http://www.pursesandi.net

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo pomysłowe:) na pewno wypróbuję:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto :) łatwo, szybko i smacznie :) pozdrawiam cieplutko :*

      Usuń
  29. Mmmmm, ale to wszystko musi być smaczne ;) Jasne, obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Duża i wyśmienita kolacja :) możliwe, że wypróbuję !
    Pewnie, że obserwujemy :) ja już i pozdrawiam serdecznie!

    kattyunique.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D fakt, można się nią najeść ;)
      Dzięki :* Ja również już :)

      Usuń
  31. Oczywiscie, ze mozemy siebie wzajemnie obserwowac! Ja juz Ciebie obserwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Smacznego :)
    opinions-dreams-and-more.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Wypróbuję ten przepis ♥ Wygląda smakowicie. :)
    http://paulineday.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taki właśnie jest ;) chrupiące paróweczki i aromatyczne warzywka :) Polecam! :)

      Usuń
  34. pewnie, obserwuję!
    PS narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  35. the saucages look delicious! :)


    http://lepointfeminin.blogspot.ch/

    OdpowiedzUsuń
  36. smaczna przekąska !:) z przyjemnością obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  37. oczywiście z miłą chęcią obserwuję:) i zapraszam również do mnie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Parówki w cieście wyglądają obłędnie! muszą też tak smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm :D i ten przypieczony, rozpuszczony serek... :) naprawdę polecam!

      Usuń
  39. Przegenialny i oryginalny blog i Ty również jesteś przepiękna <3 ;-)

    OdpowiedzUsuń
  40. looks yummy!
    checkout my blog//follow each other?
    jessillesilv.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  41. zaobserwuję, czekam teraz na twoją subskrybcję :)

    OdpowiedzUsuń
  42. follow you!

    Please follow my FB page at http://www.facebook.com/TheEquinoxFashion

    <3

    OdpowiedzUsuń
  43. Hi there,
    thx for visiting,
    im following you now :D

    love,
    Gisela
    Website | Instagram | Youtube

    OdpowiedzUsuń
  44. It looks so tasty! :-)

    & thank you for your comment! Of course we can follow each other! I just started following you via bloglovin ;) You can follow me there, too. :-)

    With love,
    http://pancakesandphotographs.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. And it is :)

      Thank you too :*
      I'm following you on GFC, facebook and bloglovin’ too!

      xoxo

      Usuń
  45. hey dear already following back on gfc, g+ 6 bloglovin.


    http://www.themilanomode.com/

    OdpowiedzUsuń
  46. The pictures look yummie yummie. I checked you blog with the result, I like it. What do you think about following each other with GFC and Bloglovin? Let me know, I follow back

    Glamupyourlifestyle.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  47. Thank you, i followed back with both

    Glamupyourlifestyle.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  48. chyba juz wiem co zrobie na kolacje ^^

    OdpowiedzUsuń
  49. Mmm yummy. I'm hungry now.

    OdpowiedzUsuń
  50. Pyszne smakołyki, uwielbiam ciasto francuskie i parówki xddd :)
    POZDRAWIAM M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teeż :) a połączenie tych dwóch składników jest zabójcze dla podniebienia :D Polecam! :)

      Usuń
  51. Świetny pomysł!
    Chętnie sama wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  52. mniam;) już odpisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  53. That dinner looks delicious. I enjoyed reading through the question and answer part of this post too. New Zealand would definitely be an interesting place to travel. :)

    Thank you so much for the sweet comment you left on my blog. I think you have beautiful eyes too. I love your hair color too. :)

    Thanks for following back. Hope you have an amazing weekend. Take care. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm very glad that you like my answers xx

      And I thank you too :)

      With love,
      Renews

      Usuń
  54. that food looks delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  55. Zostałaś nominowana do VBA ! Więcej informacji u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za nominację :* przy najbliższym poście na pewno wezmę udział w zabawie :)

      Usuń
  56. it look delicious!!!

    coloreport.blogspot.mx

    OdpowiedzUsuń
  57. Great recipes! Following you back:)
    xx
    quiestinquiestout

    OdpowiedzUsuń
  58. jadłam. pyszna! ok ja juz obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :D dzięki, ja też :*

      Usuń
  59. Kochana dziękuję Ci baardzo za nominację w zabawie Fieber Award!! Strasznie mi miło i z chęcią wezmę udział! Pozdrawiam serdecznie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  60. strasznego smaka mi zrobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń