Dzień dobry :*
Mam wielką nadzieję, że dzisiejszy post będzie dla Was inspiracją do zastosowania, jak to powiedział mój tato: "zielska" w kuchni :) Kilka postów temu ---> KLIK, pokazałam Wam, że kwiaty można nie tyko wąchać i podziwiać, ale również ze smakiem jeść :) Tym razem przedstawię Wam dwa przepisy, w których swoje zastosowanie znalazła akacja (korzystałam z książki "Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach" Małgorzaty Kalemby-Drożdż). Myślę, że nie będziecie mieli problemu z dostępnością akacji, ponieważ obecnie kwitnie ona gdzie tylko może i już z daleka ją widać oraz czuć.
Pierwszy przepis to akacjowe racuchy, doskonały właśnie na piątkowy obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 350 g (1,5 szkl.) maślanki
- 260 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
- 25 g (2 łyżki) cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 30 ml (2 łyżki) oleju
- 30 ml (2 łyżki) oleju
- 30 g (0,5 l) kwiatów akacji oderwanych od szypułek (tylko same płatki),
oraz olej do smażenia
Ubijamy mikserem ciasto z pierwszych sześciu składników. Następnie dodajemy kwiaty akacji i delikatnie mieszamy łyżką. Tak wygląda masa już po wymieszaniu:
Następnie nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany olej i smażymy, aż placki będą zarumienione. Już upieczone racuchy układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym, tak aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy z miodem, bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zrobiłam z bitą śmietaną i żeby ładnie wyglądało posypałam świeżymi płatkami akacji.
Drugi przepis również jest bardzo prosty - akacje tarte z cukrem (czyli taki trochę dżem akacjowy)
Składniki na 2 słoiczki po ok. 250 g:
- 150 g (ok. 2,5-3 l) kwiatów akacji oderwanych od szypułek
- 300 g (ok. 1,5 szkl.) cukru
- 5 g (1 łyżeczka) kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
W celu przyrządzenia dżemu należy kwiaty akacji utrzeć z cukrem w makutrze drewnianą pałką. Ja, aby ułatwić sobie zadanie przemieliłam kwiaty i cukier w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i przekładamy masę do słoiczków. Gotujemy wcześniej powycierane i dobrze zakręcone słoiczki ok. 15 minut, tak jak inne przetwory - w garnku z wodą sięgającą mniej więcej do połowy słoików. Po tym czasie wyjmujemy słoiczki z wody i układamy je na ręczniku nakrętką do dołu. Gdy już przestygną, odwracamy je i sprawdzamy czy "zaciągnęły" :)
Tak przygotowaną akację można używać podobnie jak przecier różany (z płatków róż), np. jako nadzienie do pączków. Pychaaa! :)
Smacznego kochani!
Pozdrawiam,
Renews
mmmmmm jak smacznie!
OdpowiedzUsuńmniam ! :D
OdpowiedzUsuńHaha, a ja wczoraj z mamą stałam na parkingu pod sklepem i obżerałyśmy akację ;)
OdpowiedzUsuńHahaha :D musiałyście fajnie wyglądać :P
Usuńcoś nowego :))
OdpowiedzUsuńMniam mniaam mniam <#3
OdpowiedzUsuńhttp://mikilove47582.blogspot.com/
Że coś takiego można zrobić z akacji to nie miałam bladego pojęcia - w każdym razie wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńpodobno za czasów moich rodziców to był rarytas, więc pomyślałam, że warto ten pomysł troszkę odświeżyć :)
UsuńU la la jakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńNieźle! Nie słyszałam nigdy o seserkach z akacji:) Bardzo pomysłowe! Nie wiem czy znajdę czas, żeby sama takie coś upichcić, ale z miłą chęcią schrupałabym taką pychotkę:) Oczywiście obserwuję i zapraszam do tego samego!:)
OdpowiedzUsuńseserki? czyli racuchy? :D fajna nazwa :)
UsuńYummy dear :) Nice Pics
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy akacji, zaciekawiłaś mnie :). U mnie dziś też placuszki ale z ricotty i jabłek :)
OdpowiedzUsuńPodobno pomysł stary jak świat - jeszcze z czasów moich rodziców i dziadków :)
UsuńUwielbiam takie przysmaki, ostatnio sama smażyłam racuszki, ale o użyciu akacji nawet nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńglamdiva.pl
To musi być pysznee ♥.♥
OdpowiedzUsuńIt looks delicious :)
OdpowiedzUsuńMarisa x
http://stylingdreams.blogspot.pt/
ale pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniammmm
Jeszcze o takich nie słyszałam ale wyglądają niesamowicie apetycznie.;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, bo jest to coś innego, ale przepysznego :)
UsuńZwróciłam ostatnio uwagę na to, że akacje właśnie pięknie kwitną, ale nie wiedziałam, że można tak wykorzystać kwiaty. :) Bomba. :)
OdpowiedzUsuńomommo koniecznie muszę zrobić takie * O *
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że kwiaty akacji są jadalne :) to super odmiana w zwykłej, codziennej kuchni :) na pewno wykorzystam te przepisy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
są jadalne i naprawdę są pyszne - bardzo słodziutkie :) pozdrawiam! :)
Usuńnigdy nie mialam stycznosci z akacja w jadalnej wersji:)
OdpowiedzUsuńna pierwszy rzut oka całość wygląda jak jakaś babeczka czy coś :D
OdpowiedzUsuńGreat post,dear:)
OdpowiedzUsuńVery beautiful pictures!
If you want, we can follow each other. Kisses
http://fashionsecrets-oksana.blogspot.com
Thank you honey! xx
UsuńSure, I'd love to! :)
Chętnie. Ja juz obserwuję. :)
OdpowiedzUsuńJasne, ja już obserwuję :)
OdpowiedzUsuńoo ale fajny pomysł, super :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
pierwiasteksmaku.blogspot.com
dzięki :) takie słowa od osoby, która się zna na rzeczy - cieszą najbardziej :) xx
UsuńThank you very much :)
OdpowiedzUsuńgreat post!
OdpowiedzUsuńFollowing you now
hope you visit my blog & follow back if you like it :)
BlogLovin' | BreezeyBee Blog | International Giveaway
xoXo
Followed ya back :)
OdpowiedzUsuńlooks so good dear❤
OdpowiedzUsuńRasa | Aimerose Blog ❤
mhh ,delicious!
OdpowiedzUsuńkisses <3
Delicious!!!!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other?
Thank you dear! <3
UsuńSure :)
Oh this looks absolutely wonderful! I love how it not only tastes fabulous but makes your food look so lovely!
OdpowiedzUsuńxo
styleontheside.com
I'm already following you.... Keep in touch darling!
OdpowiedzUsuńlooks sooo yummy:) would you like to follow each other on GFC, G+, twitter and bloglovin?? let me know dear:)) also, I have a new post now and would love to know your opinion on it!!
OdpowiedzUsuńLeonor
thesparklinglemon.com
Thank you! xx
UsuńWith a great pleasure honey!
xoxo
będąc w Anglii najadłam się wystarczająco dużo słodkiego :E
OdpowiedzUsuńakacji także? :P
UsuńI am you follower, dear:)
OdpowiedzUsuńKisses
Pycha :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na super rozdanie :)
E. :*
To wszystko tak smacznie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńGreat post!
OdpowiedzUsuńDo you wanna follow each other via bloglovin' and gfc? Let me know :)
fashion-board.blogspot.com
Yum! Looks so delicious! I followed you on bloglovin and would love if you followed me back there too to keep in touch!
OdpowiedzUsuńRebecca
www.winnipegstyle.ca
wyglądają przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńfajny blog ;d
wygląda... inaczej! aż ciekawość mnie zżera jak to smakuje :D
OdpowiedzUsuńa u mnie nowy,świeży, letni makijaż,zapraszam! :) www.pear-up.blogspot.com/
Hei - Zapraszam Cię na mój blog - idea-vogue.blogspot.com - Mam nadzieje, że Ci się Spodoba i Skomentujesz.
OdpowiedzUsuńO kurde jaki czad :-O Jutro smażę akacjowe racuchy! <3 Pozdrawiam :-*
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńThat looks so super good! <3
OdpowiedzUsuńHappy Weekend :)
ALe pycha :) mniammm
OdpowiedzUsuńZazdroszczę talentu :)
Bardzo interesujący blog i oczywiście dodaję do obserwowanych i pozostaję tu na dłużej :)
Zapraszam do dodania mnie do okręgów :)
http://daariaaa.blogspot.com/
OWWWWWW.... Delicious
OdpowiedzUsuńhttp://www.cultureandtrend.com/
wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńSuper!!! :) Zdolniacha z ciebie!
OdpowiedzUsuńxoxo
zapraszam na nowy post! http://pearlinfashion.blogspot.co.at/2013/06/neon-everywhere.html
zapraszam do siebie :
OdpowiedzUsuńwelcome-to-realityy.blogspot.com
obserwujemy ??
Zaciekawiłaś mnie tym dżemikiem. Musi ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńRacuchy wyglądają pięknie. Chętnie bym ich skosztowała :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm... Leci mi ślinka. Jadłam takie u babci.. > idea-vogue.blogspot.com
OdpowiedzUsuńnice blog.
OdpowiedzUsuńfollow you!!
www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com
follow me pls?:33
ah that looks so delicious!
OdpowiedzUsuńdobrze wyglądają, obserwujemy siebie nawzajem?
OdpowiedzUsuńPychota:)
OdpowiedzUsuńnie miałam pojęcia, że coś takiego jest możliwe :)
OdpowiedzUsuńit seems delicious! want to follow each other? let me know :)
OdpowiedzUsuńhttp://amaliafajrina.blogspot.com
jestem bardzo ciekawa smaku bo wyglądają bosko!!
OdpowiedzUsuńsą bardzo słodkie :) takie trochę połączenie smaku zwykłych racuchów z miodem akacjowym :)
Usuńwow ale smakowite placuszki, są swietne :) pozadrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńHmm... musze sproboac. wyglada apetycznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńjakie pyszne :D
OdpowiedzUsuńcheeryll.blogspot.com | zapraszam! obserwujemy? odp. u mnie, proszę ;-)
Pyszności :) Na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Rosa
ariairosa.blogspot.com
To wszystko tak smacznie wygląda! Z chęcią wypróbuję taki przepis ^^
OdpowiedzUsuńOh wow, this is great inspiration, I'll love to try this, xoxo.
OdpowiedzUsuńO mamo jak dawno u Ciebie byłam, a tu tyle pysznych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńPomysł z kwaitami do jedzenia jest fantastyczny! Jestem mile zaskoczona! Gdzie dostałaś książkę Kwiatowa uczta... ?
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Sciskam
Dziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńKsiążkę pożyczyłam od cioci, ale z tego co wiem, ona zamawiała ją w empiku :)
:* :*
looks delicious :)
OdpowiedzUsuńwill u like us to follow each other?
come to see me at
http://www.glamngloss.net
These looks so delicious
OdpowiedzUsuńGreat blog
Please visit: http://trendybutterfly.blogspot.fr/
looks so yummy! you are darling
OdpowiedzUsuńzachęcająco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do nas, nowy post: http://boss-y.blogspot.com/2013/11/muzyczny-listopad.html ;)
Looks so good and yummy!
OdpowiedzUsuńhttp://www.attraction2fashion.com
Now that look delicious!! Lovely photos! Lovely blog here. Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog so I can follow back. Thank you.
OdpowiedzUsuńxox
Lenya
FashionDreams&Lifestyle
That looks so good :) Yummy
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich rzeczy ale możliwe że się skuszę!
OdpowiedzUsuńMam dwie lewe ręce do gotowania, ale bardzo zaciekawił mnie ten przepis, nigdy nie miałam do czynienia z takimi smakołykami :D
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że płatki akacji można jeść :D Niestety nigdzie obok mnie nie rośnie to drzewo
OdpowiedzUsuńLooks so tasty! Would you like to follow each other on GFC, Google+
OdpowiedzUsuń& Bloglovin? Lemme know & lets keep in touch!
X
http://subhamrai.blogspot.in/
ale super. Ciesze sie ze tu trafiłam obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do MNie .
OdpowiedzUsuńale wygląda apetycznie, tęsknie za polskim jedzonkiem :(
OdpowiedzUsuń